Led verlichting informatie

Outledtl.nl is dé internetwinkel voor uw LED Lampen en LED Verlichting van hoge kwaliteit tegen de beste prijs.

Op internet komt u waarschijnlijk veel technische begrippen tegen over LED verlichting die u in eerste instantie niet zoveel zeggen. Vaak zijn deze gegevens wel heel handig voor het vergelijken van verschillende LED lampen onderling. Daarom hieronder een overzicht van veel gebruikte termen

LED : staat voor Light Emitting Diode (Lichtuitstralende Diode / Halfgeleider). In de volksmond staat LED synoniem voor energiezuinige verlichting welke goed is voor het milieu. LED kan op heel veel verschillende manieren toegepast worden en is daarom toepasbaar in een heel groot scala aan verlichtingsproblemen.

LED kan gebruikt worden voor het functioneel verlichten van bedrijven, vve, scholen en de agrarische sector.

Lichtstroom (in lumen)

De lichtstroom is de hoeveelheid energie die een lichtbron in alle richtingen uitzendt. Dit wordt uitgedrukt in lumen. Op deze manier kunt u dus LED lampen met elkaar vergelijken op basis van hoeveel licht ze geven. Met name de hoeveelheid lumen per Watt die een lamp geeft zijn van belang bij het vergelijken van LED lampen onderling. Dit geeft immers ook aan hoe zuinig de lampen ten opzichte van elkaar zijn.

Verlichting & IP normering

Voor alle verlichting in het algemeen en specifiek voor buitenverlichting en badkamerverlichting is het van belang dat het armatuur in bepaalde mate beschermd is tegen het binnendringen van vaststoffen en vloeistoffen. Deze beschermingsgraad van het armatuur tegen vaststoffen en vloeistoffen is vastgelegd in de IP-normering (International Protection normering).
De codering bestaat uit de letters IP, gevolgd door 2 cijfers. Het eerste cijfer geeft het niveau van bescherming aan tegen vaststoffen en het tweede cijfer de bescherming tegen vloeistoffen.
Hoe hoger het tweede cijfer achter de letters IP, hoe groter de bescherming is tegen vloeistoffen. De exacte betekenis van de IP-normering:

Eerste cijfer, bescherming tegen voorwerpen en stof:

IP0 : geen bescherming
IP1 : bescherming tegen voorwerpen met een diameter groter dan 50mm
IP2 : bescherming tegen voorwerpen met een diameter groter dan 12mm
IP3 : bescherming tegen voorwerpen met een diameter groter dan 2,5mm
IP4 : bescherming tegen voorwerpen met een diameter groter dan 1mm
IP5 : bescherming tegen stof
IP6 : stofdicht

Tweede cijfer, bescherming tegen vloeistoffen:

IPx0 : geen bescherming
IPx1 : bescherming tegen druppelend water
IPx2 : bescherming tegen druppelend water bij een schuine stand van 15 graden
IPx3 : bescherming tegen sproeiend water
IPx4 : bescherming tegen opspattend water
IPx5 : bescherming tegen de waterstralen
IPx6 : bescherming tegen stortbuien
IPx7 : bescherming tegen onderdompeling gedurende een bepaalde duur
IPx8 : bescherming tegen verblijf onder water

CRI index

CRI staat voor Color Rendering Index (Kleurweergave index) en is een maat voor de kwalitatieve kleurweergave wanneer een object belicht wordt met een lamp. Ofwel hoe werkelijk zijn de kleuren van een belicht object wanneer het vergeleken wordt in een situatie wanneer het object belicht wordt met een natuurlijke lichtbron zoals de zon. Bij waarnemingen door het menselijk oog is ook het kleuren zien van belang bij bepaling van de CRI waarde van een lichtbron. Bij kleuren zien wordt gekeken naar de mogelijkheid om bepaalde kleuren van elkaar te kunnen onderscheiden.

Fittingen:

Er zijn een aantal verschillende fittingen te onderscheiden binnen de categorie LED verlichting. Zo kennen we de volgende LED lamp fittingen: E14, E27, GU10, GU9, GU5.3 en GU4.

De letter E is een aanduiding voor een schroeffitting. De bijbehorende cijfers (14 en 27) geven de breedte van de 'schroef' in millimeters weer.

De combinatie GU is een aanduiding voor een steekfitting. De bijbehorende cijfers (10, 9, 5.3 en 4) geven de ruimte in mm tussen de twee pinnen van de steekfitting weer.

CP waarde/powerfactor:

In elektrische componenten wordt er altijd werkelijk- en blindvermogen getransporteerd. Het blindvermogen, ook wel blindstroom genoemd, geeft aanleiding tot spanningsverliezen, die het rendement van het elektrische component naar beneden haalt. De relatie van de blindstroom wordt gegeven door de Cosinus Phi van het component. Voor onze LED lampen hebben wij ook te maken met Cosinus Phi waarde.